Acupunctuur en kankerbehandeling

Als je de diagnose kanker krijgt, verandert je leven ingrijpend. Behalve de emotionele en mentale schok die je te verwerken krijgt, ga je doorgaans meteen een intensief onderzoeks- en behandeltraject in. De behandelingen bij kanker, zoals chemotherapie, radiotherapie, een operatie en/of hormoontherapie kunnen flinke bijwerkingen geven. In het toch al zware traject kunnen deze bijwerkingen een extra lichamelijke en emotionele belasting zijn.

Acupunctuur bij pijn, somberheid, misselijkheid en opvliegers. 

Pijn komt bij kankerpatiënten erg vaak voor en kan worden veroorzaakt doordat de kankercellen zijn binnengedrongen in organen, weke delen (zenuwen en bloedvaten) of botten. Deze pijn kan ook ontstaan door de medische behandelingen voor kanker, waaronder chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie en chirurgie. 

Acupunctuur kan helpen bij het verlichten van deze pijn. Maar ook als je bijwerkingen ondervindt zoals somberheid, angst, depressie en stemmingswisselingen maar ook fysieke klachten als het hand-voet syndroom, neuropathiepijn enz. Heb je klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen, misselijkheid en opvliegers dan kunnen deze worden behandeld vanuit het idee van een complementaire behandeling voor je lichaam, geest en emoties als verbonden geheel.

Acupunctuur tijdens de reguliere behandelingen tegen kanker

Acupunctuur geeft de beste resultaten als er tegelijk met de reguliere behandelingen mee wordt gestart. De kans is dan het grootst dat eventuele bijwerkingen niet optreden of de heftigheid ervan wordt beperkt. Maar ook in een later stadium kan het zinvol zijn met acupunctuur te beginnen. Ook langer bestaande klachten kunnen dan verminderen of zelfs verdwijnen.

Tijd voor jou!

Ik neem de tijd voor jou. Ieder mens is uniek. Samen zoeken we naar de juiste aanpak, naar wat jij nodig hebt om de oncologische pijn en andere bijwerkingen van de behandeling tegen kanker te verlichten. Neem contact op en laat je informeren.

Vanaf mei 2024 ben ik formeel geregistreerd IKNL acupuncturist met specialisatie oncologie, zie link  Oncologie .