Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. 

Het doel van acupunctuur is om de natuurlijke balans van jouw lichaam te herstellen. Uitgangspunt bij  acupunctuur is het herstel van de energiebalans in het lichaam. Onbalans van de energie kan zich o.a. in medische klachten uiten. We kijken dus naar zaken die niet goed lopen in jouw systeem.

Door de balans te herstellen, worden klachten verminderd of weggenomen. Acupunctuur vergroot daarnaast de natuurlijke weerstand, vermindert pijn en verhoogt jouw eigen energielevel.

Tijdens het eerste onderzoek kijk ik dan ook in welke mate er sprake is van een onbalans in jouw lichaam, onder andere door het uitvragen van jouw klachten en de mogelijk onderliggende relatie. 

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. Uiteenlopende klachten variërend van vermoeidheid, pijn of hooikoorts kunnen met acupunctuur goed worden verholpen of verlicht. Mijn focus, interesse en specialisatie is vrouwengezondheid in de breedste zin van het woord. Wat ik daarmee bedoel, kun je uitgebreid lezen op de volgende pagina.

Misschien vind je acupunctuur of het prikken met naalden een akelig of eng idee. Het prikken gebeurt met heel dunne en buigzame steriele wegwerpnaalden, waardoor het prikken zelf niet of nauwelijks pijnlijk is. Nadat de naald is gezet, kan er eventjes een tintelend gevoel zijn. Hoe lang de naalden moeten blijven zitten, hangt een beetje van je klacht af. Bij oor acupunctuur gebruiken we soms ook “verblijfsnaaldjes” of “korreltjes” die zelfs een week kunnen blijven zitten.

Naast acupunctuur en Chinese kruiden, werk ik ook met :

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur, ook wel auriculotherapie genoemd, bestaat uit het plaatsen van naaldjes, zaadjes of bolletjes in of op het oor. Auriculotherapie is met name succesvol bij pijnbestrijding (hoofdpijn), allergie, klachten van rug, nek en schouder en als ondersteuning bij het stoppen met roken of afvallen.

Cupping

Ook cupping is een aanvullende methode. Hierbij wordt een cup aangebracht op het huidoppervlak. Door de cup vacuüm te trekken, ontstaat er ruimte waardoor energiebanen weer kunnen gaan stromen. Het doel hiervan is onder meer het opheffen van stagnaties en pijn.

Guasha

Afvalstoffen kunnen pijn, klachten en ziekten veroorzaken. Deze afvalstoffen/toxines worden door het lichaam opgeslagen in het bindweefsel (fashia), de spieren en de gewrichten. Guasha is een schraaptechniek, het werkt ontgiftend en bevordert de doorbloeding. Tevens stimuleert het de energie doorstroming, het bindweefsel en het lymfesysteem. Voldoende water drinken na de behandeling helpt de afvalstoffen afvoeren.